maandag 30 maart 2009
Ding #5 : RSS vinden
Via http://www.google.nl/blogsearch?hl=nl zoekend op journalism library
vond ik http://archieven.blogspot.com/
en daar staat helemaal onderaan een link naar de feed:
http://archieven.blogspot.com/feeds/posts/default
Dat vind ik wel raar, dat er niet een soort gebruikelijke plek is 'gegroeid' waar je RSS feeds verwacht.
morgen verder met http://www.technorati.com/
zoekend op bibliotheek kom ik uit bij: http://feeds2.feedburner.com/blogspot/UTCi
een feed van een collega die zich al eerder met 23dingen bezighield.
Via de nieuwsbrief van Informatieprofessional zag ik dat ze een nieuwe website hebben, met meer Web 2.0. Inderdaad - goed zichtbaar RSS met het bekende icoontje. Maar het verwijst niet naar een eigenlijke feed maar naar een html pagina met daarop feeds, zoals
http://www.informatieprofessional.nl/rss/nieuws.rss
als ik die dan in Netvibes wil importeren krijg ik een foutmelding... Morgen nog maar eens proberen.
donderdag 26 maart 2009
Ding #4 - RSS reader
Op http://www.netvibes.com/ maakte ik een pagina aan speciaal voor 23 dingen. Als je inlogt zie je eerst je privepagina, met de mogelijkheid om er ook een openbare versie van te maken.
Die staat op
http://www.netvibes.com/dick23dingenhu
RSS zou handig zijn om vanuit de catalogus direct automatisch berichtjes naar aanwinstenlijsten te laten sturen. En omgekeerd, om automatisch kaftplaatjes van elders te integreren in onze catalogus.
woensdag 25 maart 2009
Ding #3 Weblog aangemeld + Rol van RSS
Op het aanmeldformulier heb ik mijn weblog aangemeld, nu zou ik dus terugvindbaar moeten zijn voor de rest van de collega's.
Een Canadese student legt de voordelen uit van RSS voor de journalistiek:
- automatically makes distribution world-wide
- cost-efficient
- "turns your computer into a voracious media hub" (Lasica 2003)
Er zijn natuurlijk ook nadelen, zoals het feit dat nog niemand echt een goed model heeft bedacht om er geld mee te verdienen.
Belangrijk is de snelheid, en een voud in gebruik. RSS is een vorm van XML, dat staat voor eXtended Mark-up Language, dat je kjan zien als een opvolger, off logische voortzetting van HTML.
Ding #2: RSS feeds rechts toegevoegd
Vanochtend heb ik via "Indeling" en "Pagina-elementen" 2 RSS feeds toegevoegd. Eentje van de Nedbiblijst (waar ik weer de onvermijdelijke Laval Hunsucker zag langskomen, de reden waarom ik me vorig jaar van die lijst heb uitgeschreven), en een Feed via Google News op het zoekwoord Twitter.
Ook experimenteerde ik met een videostream van Youtube filmpjes op een bepaald trefwoord, in het rechter menu op de weblog maar dat werkte niet goed, tenminste de video's haperden, dus maar weer weggehaald. Wat leuk zou zijn is een RSS feed met zichzelf verversende plaatjes. Bij Harold zag ik net in zijn Wordpress blog rechts Flickrfoto's
Ziet er mooi uit! Beetje abstract, kleuren maken vrolijk.
Blogger kende ik al een beetje vanwege mijn natuurgeluidenblogje waar ik 2x per jaar iets opzet,
http://nature-sounds.blogspot.com/
Wordpress lijkt me ook een goed blogprogramma. Heb er wel eens mee ge-experimenteerd en alles is redelijk intuitief te vinden. Het meest ervaring heb ik met de Myspace blogs. Ook daar weinig gekkigheden, de meeste van dit soort toepassingen gaan toch steeds meer op elkaar lijken.
dinsdag 24 maart 2009
Eerste 23dingen bericht
Buiten schijnt de zon, binnen zitten Ilka, Harold, Gerard en Dick de eerste stappen te zetten voor de 23dingen cursus van de Hogeschool Utrecht.
Gmailacccount aanmaken was een makkie - en een weblog bij Blogger viel ook mee. De truuk is een titel bedenken die nog niet is gebruikt.
Ben benieuwd hoe het onze collega's bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vergaat, die zijn nu ook bezig met 23 dingen.
Vanochtend heeft Rob Coers Twitter toegevoegd aan de lijst met onderwerpen. Da's mooi, want bij de FCJ zijn we al een week of wat aan het twitteren:
Abonneren op:
Posts (Atom)