dinsdag 29 september 2009
Open beelden
De redactie van Informatieproefessional meldt de lancering van http://www.openbeelden.nl/ - waar vrij te gebruiken materiaal staat onder Creative Commons.
Zoals wellicht bekend: "Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers e.a. de vrijheid om flexibel met auteursrechten om te gaan en om werken beschikbaar te stellen aan anderen op een manier die men zelf kiest. Zo worden niet alle rechten (zoals binnen het traditionele auteursrecht het geval is) maar slechts enkele rechten naar keuze voorbehouden."
Wie weet hoe Open Beelden in het HU onderwijs kunnen worden gebruikt?
Geef ons tips.
vrijdag 4 september 2009
Google Books - voortgaande discussie
Auteursrecht leeft, tenminste in de berichtgeving van de BBC. Afgelopen week verschenen 2 interessante berichten, een opiniestuk en een nieuwsbericht.
Hierbij de links:
Keeping Google out of libraries:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8233324.stm
en Google books deal battle heats up
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8237271.stm.
Mij lijkt het een goede zaak dat we ons niet overgeven aan 1 bedrijf en auteursrecht bij de auteurs laten, en Google laten betalen voor wat ze digitaliseren.
woensdag 12 augustus 2009
Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
Gelukkig is er nog een toekomst voor bibliotheken, als plek, team, ideaal en concept. Een jaar of 10 terug hadden webgoeroes voorspeld dat bibliotheken en boekhandels, boeken en kranten zouden verdwijnen en alles online zou worden. Het was de glorietijd van Nina Brink.
Hoe gaat die toekomst eruit zien? De grote hamvraag - ook voor uitgevers en schrijvers, is natuurlijk - wat gaat er met papier gebeuren. Vooralsnog wordt er redelijk goed geld verdiend met dood hout. De nieuwste Harry Potter, Ludlum, Grunberg leveren nog steeds heel goed geld op en worden vooral op papier verkocht. E-readers breken maar niet door.
Maar de digitale informatie, zal zeker belangrijker worden, evenals mobiele tools om deze informatie tot je te nemen.
Bibliotheken moeten dus in hun teams zeker trendvolgers en misschien zelfs wel trendsetters opnemen.
Hieronder mijn reactie op enkele artikelen die ik las vanwege ding 22.
Het manifest van Kees Hamann
is te lezen in een online reader met een net te klein scherm. Het knopje "full screen" vond ik pas na wat heen en weer schuiven. Niet echt gebruikersvriendelijk. Bij veel Web 2.0 toepassingen moet je vaak zoeken naar bepaalde voor de hand liggende zaken. Voor 'tech-savvy' medewerkers is dat natuurlijk een uitdaging maar voor andere collega's denk ik een drempel of reden om af te haken. Daarbij komen de hoeveelheid accounts die je moet aanmaken en de serie schermen die zich steeds openen. Het teveel aan informatie lijkt in Web 2.0 nog niet opgelost. Hoe het kaf van het koren te scheiden?
Inhoudelijk over Hamann's manifest. Hij zegt: "16. Ik voel me persoonlijk betrokken bij en verantwoordelijk voor de beantwoording van vragen en het geven van adviezen, het gemak waarmee mensen deze kunnen krijgen en de mate waarin zij deze
kunnen benutten."
Dit lijkt me een open deur en niet speciaal Web 2.0. Maar misschien toch goed om te zeggen, dat je je persoonlijk betrokken voelt bij je werk.
Uit A librarian’s 2.0 manifesto / Laura Cohen .
"I will not fear Google or related services, but rather will take advantage of these services to benefit users while also providing excellent library services that users need."
Zeker, we moeten niet bang zijn voor nieuwe technieken of diensten. Maar zodra bedrijven als Microsoft of Google bijna monopolie-posities gaan bereiken, dan is het zeker wel goed dat de politiek zich er mee gaat bemoeien. Zie bijvoorbeeld het
bericht over EU actie tegen Google Books waar het auteursrecht in het geding is.
Uit Into a new world of librarianship / Michael Stephens
"Librarians 2.0 plans for their users This librarian bases all planning and proposals for services, materials and outreach on user needs and wants." - Jazeker, maar ook dat is niet echt nieuw. De truuk is natuurlijk om de grootste gemene deler te vidnen, want er blijft gelden "you can't please everyone all of the time". Er is maar een beperkt aantal PC's met snelle verbinding, goede printers zijn schaars en kostbaar, en er wordt nog heel wat op papier gelezen.
Bijvoorbeeld, in onze mediatheek hebben we te maken met docenten en studenten met soms tegengestelde of niet samenvallende belangen. Studenten willen van alle verplichte literatuur altijd uitleenbare exemplaren hebben. Docenten willen graag op hun vakgebied een brede basiscollectie. Dit probleem valt niet 1-2-3 met E-books op te lossen want ook daar moeten we licenties per exemplaar nemen. Het evenwicht tussen de belangen van auteurs, uitgevers, bibliotheken en eindgebruikers is
niet altijd duidelijk te vinden. Het vereist onderhandelen en navigeren, om economische en onderwijskundige belangen veilig te stellen. Web 2.0 maakt dat niet anders, misschien sneller inzichtelijk maar daardoor zijn belangentegenstellingen nog niet opgeheven.
Uit Chip Nilges - To more powerful ways to cooperate:
"include Web services that make it easy to syndicate data and services outwards and systems that are designed to be easily “remixed” by others."
Zeker nuttig om het makkelijker te maken om data te hergebruiken. Maar als je het heel erg makkelijk maakt om data te remixen, wat blijft er dan uiteindelijk van het origineel over? Wat is dan nog de drijfveer voor individuen om iets nieuws te maken,
geestelijke arbeid te verrichten? In ieder geval goed van OCLC dat ze Worldcat gratis en vrij beschikbaar hebben gesteld. Toch zouden we er niet aan moeten denken als er uiteindelijk nog maar 1 catalogus is op deze wereld. Evolutie is natuurlijk
gebaat bij diversiteit. Daar hoeven we bij de bibliotheek ons niet direct zorgen om te maken maar het kan wel iets zijn om in de gaten te houden als we kaf van Web 2.0 koren scheiden.
Uit het stuk van Oriƫnt Express: "bibliothecaris moet een trendspotter zijn"
Jazeker, maar niet elke bibliothecaris. Net zoals bij docenten er sommigen wat meer gericht zijn op nieuwe techniek, of nieuwe werkvormen, zo kan je bij bibliothecarissen ook wel functie-differentiatie zien. Een bibliotheek gerund door alleen maar trendspotters zou best wel eens stuurloos kunnen blijken. In onze mediatheek (12.000 items, gemiddels 500 bezoekers per dag, doelgroep 3000 studenten, 400 docenten - met de natte vinger) hebben we in een team van 6 deeltijders 2 trendspotters, 2 klassiek/technisch georienteerde collega's en 2 collega's die daar tussen in zitten en vooral klantgericht zijn. Ik chargeer uiteraard maar wil wel aangeven dat dit voor onze mediatheek een redelijk stabiele situatie is.
Uit het Wikipedia artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Library_2.0: "Library users should be able to craft and modify library provided services".
Dat lijkt me, zeker voor openbare bibliotheken wel handig. Bijvoorbeeld, zouden we in NL niet voor alle bibliotheken 1 en hetzelfde leeenreglement kunnen maken. Overal zelfde leentermijnen, max. aantal uitleningen, zelfde boetesysteem? Op die manier zou ik als user wel in staat zillen zijn om de 'library service' te 'craften'.
Na enige moeite lukte het om in te loggen op bibliotheek2.0 NING - waar ik een blogtekst maakte over kaf en koren:
http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/over-web-20-kaf-van-koren.
Korte samenvatting. Twitter is voor onze mediatheek (HBO Journalistiek) nu even nuttig om dat veel mensen van onze doelgroep daar mee experimenteren. Maar ik ben het met Harold en anderen eens dat we niet zomaar allerlei Hypes moeten gaan volgen, en ook bereid zijn om rigoreus met dingen te kappen als bepaalde tools zinloos blijken.
Zoals Ilka schrijft - uitgangspunt is openstaan voor veranderingen.
woensdag 8 juli 2009
Ding #21 : Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi
Luisterend via Grooveshark naar een selectie Beatles-tracks
lees ik de informatie over Ding 21. Dat ziet er bibliotheekgericht uit.
De bibliotheek van Ann Arbor heeft een boeiende catalogus online waar je ouderwetse bibliotheekkaartjes zelf van commentaar kan voorzien.
Aquabrowsers zijn al een wat ouder verschijnsel - zou ik niet direct met Web 2.0 associƫren. De kracht en zwakte ervan zit natuurlijk ind e verbanden die worden gelegd. Voor eerstekeergebruikers van catalogi lijkt me het een mooie aanvulling maar voor studenten en docenten in het Hoger Onderwijs is het denk ik niet echt een onmisbaar gereedschap. Maar misschien dat ze daar in Den Haag anders over denken, de collegae daar hebben een aquabrowser in actie.
Ook daar wordt Beatles aan Bottles gerelateerd. Dat is geen echte semantische relatie. Daar heb je toch echt een mens voor nodig, om Beatles aan muziek, of aan cultuur of voor mijn part aan Liverpool te koppelen. Context is onmisbaar en kan niet geautomatiseerd worden. Of, zoals het op onderzoeksinformatie wat wollig staat: "Connectieven die deze relaties uitdrukken zijn volgens semantici vaak slechts (conventionele) implicaturen. De interpretatie van temporele relaties is tot op zekere hoogte afhankelijk van de (teksttypologische) context waarin ze voorkomen.".
Heb me aangemeld voor MyDiscoveries bij de OBA en maakte bij wijze van recensie een kort berichtje bij een boek van mijn vader: De kellner en de levenden. Blijkbaar kan ik er niet naar linken, - en als ik als niet ingelogd de titel op zoek, krijg ik de recensie ook niet te zien. ... En ik zie ook geen mogelijkheid om te zoeken naar recensies van anderen.
Dan maar voor de nieuwsgierige mens de tekst hieronder:
Spanning en humor in apocalyptisch verhaal
Voor de ongeoefende lezer die eens aan een Vestdijkboek wil beginnen, zouden de Anton Wachterromans wat massief of oeverloos kunnen overkomen. Misschien moet je eerst Proust hebben leren kennen om je volledig te kunnen verdiepen in de Harlingse jeugdherinneringen. Maar Kellner en de Levenden is andere koek. Een met vaart, humor en spanning geschreven verhaal over het laatste oordeel, waarbij 12 ogenschijnlijk willekeurige flatgenoten per abuis in de Apocalyps verzeild raken. Zowel de verhaallijn als de theologische achtergrond geven stof tot humor + nadenken.
vrijdag 26 juni 2009
Ding #20 - Muziek
Het einde van 23 dingen in zicht - jammer - het wordt steeds leuker, zeker met muziek.
Droevig nieuws gisterenavond (hartstilstand) en vanochtend (overlijden) van Michael Jackson. Ben geen fan ofzo, maar wel onder de indruk van de muziek en het verhaal achter de mens.
Mijn muzikale voorkeuren liggen meer in de richting van Beatles, Zappa, Bob Dylan, The Cure, The Sound, Comsat Angels, of recenter, The Shins, Fleet Foxes, Empire of the Sun, Spinvis, of klassiek: Dvorak, Brecht & Weil, Bach, Rimsky-Korsakoff, Philip Glass....
Voor een muziekfreak is er zeker wat te beleven op het net.
Last.FM wordt genoemd - maar heeft sinds kort een betaalmodel:
http://www.guardian.co.uk/media/pda/2009/mar/25/socialnetworking-digital-music-and-audio, dus dat maakt het minder interessant.
Auteursrechtproblemen, of eigenlijk - geldproblem worden natuurlijk nu wel precairder. Zo lees ik ook bij Pandora: "We are deeply, deeply sorry to say that due to licensing constraints,..."
Youtube is nog steeds een goede bron voor muziek. Journalistiekcollega's Gert-Jan Peddemors en Frank Wezenberg hebben een column op HU media waar ze muziektips uitwisselen. De meeste links die ik van hen zag verwijzen naar Youtube.
Grooveshark werkt redelijk snel. De rest ga ik later nog eens beluisteren. Een toepassing voor de mediatheek Communicatie en Journalistiek zie ik niet direct maar onze radio afdeling zou er zeker goed gebruik van kunnen maken. Muziekjournalistiek is een mooi vak met eindeloze mogelijkheden.
woensdag 17 juni 2009
Ding #19 - Sociale netwerken en wat erin te doen
Kijkend naar sociale netwerken - en dan de enorme hoeveelheden digitale varianten die er zijn - dan denk ik dat je bij de uitspraak: "je deelt het met je vrienden!"
de termen delen en vrienden wat moet relativeren. Het zij natuurlijk niet echte vrienden, en delen in de zin van "zich iemands lot aantrekken" (synoniemenwoordenboek Van Dale) vindt natuurlijk primair plaats in de echte wereld, of met mensen die je in eerste instantie ind e echte wereld hebt leren kenne.
LinkedIn, FaceBook, MySpace en Hyves zijn denk ik wel blijvers - gezien ook hun omvang en bekendheid bij steeds nieuwe generaties gebruikers.
Maar heel veel sites die op Frankwatching werden genoemd, zien er niet meer actief uit, bijvoorbeeld
http://friendzy.com/ - laatste post april 2008 - iets over Personal Finance..
of
http://www.ordergenerator.com/index.htm
die nu KudosWork heet - laatste nieuws dateert uit 2004.
of http://www.wisdombuilder.com/
waar je 250 visitekaartjes voor 6 dollar kan krijgen,...
Hopende op wat relevantere en actuelere informatie keek ik nog bij Volkskrant Banen dossier Social Network - maar daar wordt je doorgesluisd naar een onduidelijke pagina waar mijn oog viel op een tagcloud waatin de woorden Hawaii Windsurfen het vetst stonden... Ik zou zelf dan toch maar een boek aanraden, zoals het net verschenen in eigen beheer uitgegeven: "Hoe LinkedIn nu echt te gebruiken" door John Vermeiren. ISBN 978-90-811 8860-9
Hierin praktischte handleiding hoe accounts op te schonen, samen te voegen, zoakacties uitvoeren en bewaren etc.
Hyves, Myspace ken ik redelijk goed dus ik probeerde Facebook met de 23dingen inlog - maar die is offline. LinkedIn ken ik een beetje maar niet zo goed, dus ik logde daar in en deed een vriendverzoek... nu maar afwachten.
vrijdag 12 juni 2009
Ding #18 Librarything
De Universiteit Utrecht heeft vorig jaar Librarything aan zijn catalogus toegevoegd - dat wil zeggen dat ze een automatische link hebben gemaakt om door te klikken, dus ze hoefden niks handmatig toe te voegen (begreep ik uit de berichten).
Zelf heb ik om te kijken hoe het werkt hier twee boeken neergezet:
http://www.librarything.nl/catalog/dickv.
Het Dashboard is wat druk en ik zie niet snel een knop om aan te geven dat ik ook aan externen mijn Librarything wil laten zien... dus hopenlijk werkt het, laat het me weten.
In ieder geval - het is een groots gebeuren natuurlijk - 30 miljoen boeken gecatalogiseerd, van trefwoorden en commentaar voorzien door ruim een half miljoen geregistreerde gebruikers (bron: Richard Newman in Australian Journal of Communication • Vol 35 (3) 2008).
Hoewel ik al een tijdje een Librarything account heb, kreeg ik niet eerder een bericht dat iemand mij wil volgen of anderzins contact wil leggen. Dat is bij Twitter, Hyves, Youtube en Myspace wel anders (in mijn geval dan). Juist reacties van anderen zorgen dat je doorgaat met toevoegen van berichten en zelf weer contacten zoeken. Misschien heb ik ergens in het Dashboard van Librarythink iets niet goed ingesteld waardoor ik voor derden onzichtbaar blijf...
ik zal wat menuutjes openen en vinkjes zetten, wie weet wat er gebeurd.
Maar eerst weekend, de zon schijnt!
Ding #17 - wat is nou typisch Web 2.0
Heb gelijk maar even de Web 2.0 logo creator uitgeprobeerd, wat geinig. Dat je online allerlei dingen kan bewerken en maken zou ik eerder onder de term Cloudcomputing (wolkprogrammeren?) zetten dan Web 2.0 - want die term zegt mij meer over de mate van interactiviteit. Een andere term voor Web 2.0 zou kunnen zijn het Sociale Web - dat je elkaar kan volgen, ergens lid van kan worden, deel uitmaken van een gemeenschap en d.m.v. creative commons niet alles dichttimmert met de meest harde versie van auteursrecht die er is.
Het uiterlijk van al deze zaken, zoals de logo's van Twitter, Mappr, Flickr - vertoont wel een soort overeenkomstige stijl - maar hoort dat bij Web 2.0, of is het meer een uitdrukking van de heersende mode die we ook elders kunnen tegenkomen?
dinsdag 9 juni 2009
Ding # 16 - Youtube - Video sharing
Op Wikipedia las ik het artikel over Youtube, waarin me de opmerking over Hashcodes voor digitale vingerafdrukken opviel (nog eens uitzoeken wat dat is), en bij Edin Mijnsbergen las ik het stukje van Monty Python - hoe ze de illegale uploads zat waren en hun eigen youtube kanaal zijn begonnen, met als motto - if you can't beat them, join them. Hoewel, Monty zal er niet armer van worden
Bij Frankwatching bekeek ik de alternatieven voor youtube en zocht in elk op "library".
Hier mijn bevindingen.
Clipshack - 11
Vimeo (mooie openingspagina met boeiende content ter introductie) - 379
Bliptv - heeft wel wat relevante resultaten zien maar laat geen aantallen zien.
Ourmedia - zelfde als BlipTV maar dan minder relevante resultaten.
Vimeo lijkt me wel wat. Daarnaast kan ik - voor Creative Commons materiaal The internet archive aanraden, en voor Avant Garde films http://www.ubu.com/film/.
Zelf heb ik met plezier privƩ wat youtube filmpjes geplaatst, in elkaar gezet met foto's en simpele video en eigen soundtracks. De groostet hit is een clip gewijd aan Winnetou & Old Shatterhand, en de verfilmingen daarvan die werden opgenomen in Kroatiƫ.
Voor de FCJ mediatheek maakte ik ook een simpele slideshow, die wel wat kijkers trok. Maar ik denk dat het voor ons als mediatheek toch wat professioneler is om ons materiaal streaming op Surfmedia te zetten.
Een favoriet van bibliothecarissenw as Miss Dewey - nu niet meer online maar nog wel op Youtube. Hier een journalsitiek verslag door NBC:
maandag 8 juni 2009
Ding # 15 - Podcasts
Net bekeek ik het filmpje "Podcasting in plain English", en het blogbericht van Woaghoalt. Ook las ik globaal http://www.vaninternetnaaronderwijs.nl/podcast/maken - en zag daar Audacity genoemd: een prima open source programma om audio te bewerken. Ik maak er al jaren met plezier gebruik van voor het knippen, plakken en filteren van eigen muziekopnamen.
Ervaring met zowel downloaden als online zetten van MP3 heb ik wel, maar de RSS kant van het verhaal ken ik nog niet zo. Meestal ga ik op zoek naar muziek/geluid waar ik over gehoord of gelezen heb en zoek ik, evt. in een onderwaterscherm, naar een downloadbare MP3. Het idee om je op een podcast te abonneren zodat bestanden vanzelf worden gedownlaod spreekt me niet zo aan. Ik luister meestal thuis naar muziek en bezit eigenlijk geen goede MP3 speler. Daar moet ik maar eens iets aan gaan doen. Iemand nog tips?
Als mediatheek zetten we een mp3 op Surfmedia - een masterclass met journalist Frenk van der Linden. Je kan hem hier beluisteren:
http://www.surfmedia.nl/Mediatheek/Pages/MediaFragment.aspx?videoId=147764.
Heb ook nog even via Gespod gekeken bij Alternatieve muziek - en luister nu naar Folk/ Americana... klinkt mij meer van hetzelfde ind e oren. Ik mis toch een beetje het bredere palet van radioprogramma's als op BBC 6 of 3voor12, of Radio5. Er moet wel een beetje afwisseling zijn. 20 Johny CAsh klonen achter elkaar is een beetje teveel van 't goede.
woensdag 3 juni 2009
Ding # 14 - vervolg - Aladin + Google talk badge
Bij Aladin was net niemand aanwezig maar ik het morgen zeker proberen. Misschien weten ze iets over reserveren en aanvragen binnen VUBIS.
En het is me glukt om de code voro de Google Talk Badge toe te voegen aan mijn blog...
ben benieuwd wanneer ik echt ga chatten.
http://www.google.com/talk/service/badge/New
Ding # 14 - Instant messaging / Chatten
GeĆÆnspireerd door een nuttige tussenevaluatie met Gerard Bierens en Ilka en Harold, vrolijk verder met ding 14. Instant messaging, ofwel chatten.
Een jaar of wat terug zag je dat heel vaak in de mediatheek, maar nu valt het minder op of is het beter geintegreerd in andere schermen die mensen open hebben staan. Mijn dochter van 12 is er al een tijdje druk mee, zou er een soort verschuiving zijn dat bepaalde nieuwe dingen eerst door studenten en dan van middelbare scholieren naar basisschoolleerlingen doorsijpelen?
Dat er voor Meebo niks geĆÆnstalleerd hoeft te worden is wel een voordeel bij de HU waar je officieel zelf niks mag installeren. Of hebben wij hier standaard MSN?
hmmmm - heb me aangemeld bij MEEBO maar dan wordt toch weer gevraagd naar accounts die ik al zou moeten hebben bij MSN, Yahoo etc,... quod non. Wat te doen?
Toch maar even naar MSN gegaan. Na wat geklik en accepteren van 2 overeenkomsten met Microsoft heb ik dus nu een MSN account,... denk ik. Via Meebo kan ik nu dus chatten.
Heb een boodschap achtergelaten op
http://chatlogs.meebo.com/room/library20/logs/today/
wie weet is daar iemand wakker.
dinsdag 2 juni 2009
Ding #13 - Online kantoortoepssingen
Bekeek de handleiding van Jan Hoving en de blog van Google Docs.
Daarna wilde ik naar https://docs.google.com/ maar kreeg een foutmelding van Google Docs dat mijn browser (Mozilla) niet werd ondersteund. Hmmm... dan maar Internet Explorer, maar onder protest.
Na inlog zie ik al enkele docmenten die eerder met me gedeeld zijn. Om te teste hoe het werkt heb ik een posterontwerp voor promotie Databanken Thuis ge-upload:
https://docs.google.com/Edit?docid=dfdjsdh5_0g75dhbfv.
Ook Explorer werkt niet helemaal soepel met Google Docs: ik moest twee keer pop-ups toestaan. Gek genoeg zag ik alleen de optie: "temporarily allow" - en niet de gebruikelijke "always allow pop-ups from this site". Misschien wil Google dat we allemaal Google Chrome gaan gebruiken, en wil Microsoft dat we ons ding met hun kantoortoepassingen gaan doen.
Zelf zou ik eerder kiezen voor open source en dus Open Office.
In ieder geval is het me gelukt om wat zelfgeschoten foto's van de Botanische tuin toe te voegen aan een document dat Anke al eerder online zette:
https://docs.google.com/ViewDoc?docid=dznttnh_1fd3fppdw
Zeker nuttig. De vraag is natuurlijk - wat gaat Google over een paar jaar doen met al onze content die we daar neerzetten?
dinsdag 26 mei 2009
Ding #12 - b - Twitter
Zoals Harold al meldde - we hebben bij de FCJ mediatheek sinds 28 januari een Twitter account. Ik zet er (niet dagelijks) berichtjes op die van nut zijn, voor onszelf, collega bibliotheken, studenten. En we ontvangen van hen berichten retour. Ik verwacht er geen revolutionaire ontwikkelingen mee, maar door de kortheid van berichten en de snelheid van de zoekmachine is het, zeker voor de mediatheek Communicatie en Journalistiek een interessant nieuw kanaal.
Ik las "Twitter gebruiken binnen diensten Avans?" en kon mer wel in vinden, de opsomming van voor- en nadelen.
Uiteraard is er veel kaf onder het koren - maar op een of andere manier is dat bij Twitter wat sneller te herkennen dan bij weblogs - die er zo verschillend in lay-out en lengte uit kunnen zien.
Via LUCAS vond ik, zoekend op Twitter - een bericht uit The library Journal
over
http://twitter.com/library2
waar een automatische ideeƫngenerator elke 1800 seconden een idee voor Library 2.0 genereert.
Humor met een serieuse ondertoon(tje).
vrijdag 15 mei 2009
Ding #11 WIKI's ontdekken
Net bekeek ik het filmpje "Wiki's in plain English" en las de artikelen van Rudolf van de Berg en Suzanne van Kinderen op Frankwatching. Heldere overzichten. Ik heb een beetje ervaring met WIKI's,... wel eens wat informatie toegevoegd aan http://nl.wikipedia.org/wiki/Rozemarijn (uit nieuwsgierigheid, verder niet actief op wikipedia) ne een WIKI met balieprocedures van de FCJ mediatheek op Sharepoint. Daar stuitte ik op het probleem dat door mij geedite pagina's niet meer zichtbaar bleken voro collega's. Ik zag ze wel na het editen - maar ze waren doro het systeem "uitgecheckt" - en ik had ze niet "ingecheckt" - zodat ze dus niet zichtbaar waren. Heeft nogal wat tijd gekost om uit te zoeken hoe dat zat...
maandag 11 mei 2009
Ding #10 - Delicious - openbare bookmarks
Net zoals Netvibes kende ik Delicious al wel - maar alleen als persoonlijke site. Nieuw voor mij is dat je nu ook publieke pagina's kan maken. In Netvibes en Delicious moet je daarvoor zoeken naar opties als "create your public profile". In Netvibes kan je geloof ik per tabblad aangeven of het wel of niet openbaar moet worden en de standaard is dat dat een feed of tabblad met feeds eerst alleen privƩ is.
Hier http://delicious.com/mediatheekFCJ de openbaar toegankelijke bookmarks die ik verzamelde.
donderdag 7 mei 2009
Ding #10
Op
http://www.scribd.com/doc/14944/handleiding-delicious bekeek ik de
handleiding voor het gebruik van del.icio.us, [afgesloten 16.02.2006 (oude versie)]. van Karel Schiepers. Het ziet er heel compleet uit.
Ik denk dat sociaal bookmarken (boekmerken?) met Delicious zeker nuttig kan zijn voor de mediatheek. Vanochtend las ik een artikel over journalistiek, Web 2.0 in Duitsland. Daar gebeuren ook interessante dingen. Ik denk dat ik wat sites over de combinatie van die onderwerpen in Duitsland ga verzamelen. Een eerste link heb ik al:
http://twitter.com/saschalobo - deze week op de voorpagina van Medium, Magazin fur Journalisten.
donderdag 30 april 2009
Ding # 9 - Over web 2.0
Luisterend naar mijn favoriete muziekprogramma op BBC 6 van Tom Robinson,
zocht ik in http://search.twitter.com op Creative Commons en kom ik een lijst tegen van 30 places to find Creative Commons media tegen via een link op een blog van iLibrarian.
De zoek- en vindmogelijkheden zijn eindeloos.
Voor Web 2.0 dacht ik bij mezelf aan twee steekwoorden, 'snel' en 'veel'.
Het grote voordeel van web 2.0 toepassingen is dat je nu heel snel kan zoeken, communiceren, publiceren, visualiseren etc., maar als gevolg daarvan is er ook erg veel te vinden, waardoor de echt waardevolle dingen ondergesneeuwd raken. Wat dat betreft was Andrew Keen's Cult of the amateur wel een oogopener voor mij. Toch denk ik dat Web 2.0 vooral ook leuk is, en zolang privacy en auteursrecht goed geregeld is kunnen we er ons in de mediatheek niet echt een buil aan vallen.
De bijdragen van Woaghoalt en Dingen doen kan ik zeker onderschrijven:"RSS feeds zijn reuze handig" & "Handig om op 1 plek al het relevante nieuws" ...
dinsdag 28 april 2009
Ding # 8 - online plaatje bewerken
Hieronder een plaatje dat ik bewerkte via http://www.fotoaanpassen.nl/. Ik maakte een uitsnede, wijzigde kleur in zwart - wit (dat was even zoeken, ik verwachtte een menu-ingang met de term kleuren, maar het bleek in 'speciale effecten' te zitten) en stelde de helderheid bij.
Daarnaast een kleine versie van het originele plaatje, een van de vele fraaie Egyptische portretten in het Louvre: 23ste dynastie - Statue of Nakhthorheb kneeling in prayer (via deze link is de gebruikte grote versie te vinden).
De overige 'tools' vragen om een inlog of aanmaken account - dat kost weer tijd en geklik, dus koos ik daarom voor fotoaanpassen.nl.
maandag 27 april 2009
Ding #8 Online plaatjes bewerken
Vandaag & morgen aan de slag met online plaatjes bewerken.
Wat zou het voordeel van online zijn? Ik las Harold's post hierover - inderdaad, waarom zuo je online iets doen als je off-line redelijk snel kan werken. Hier op het werk hebben we photoshop. En de gratis Office plaatjesberwerker is prima, even als het freeware programma GIMP, of voor eenvoudige zaken het ook freeware Irfan View dat ik al een jaar of 6 met plezier gebruik.
Ding # 7 Een Flickr slideshow in een blogpost
Net de screencast bekeken en gezocht op Journalism Europe in Flickr - vervolgens rechts op Slideshow ne daarna op 'share' geklikt. Vervolgens de Embedded code gekopieerd:
Het werkt!
donderdag 16 april 2009
Ding #7 - Flickr ontdekken
Net probeerde ik Findr, zou "met bijzondere wijze met tags omgaan" - ik zie het nog niet. Zocht op Plitvice en daarna op Jaguar - en zie dan in een verticale rij verwante tags verschijnen en rechts in een vierkant een stel foto's. Die kan ik dan wel in een slideshow voorbij laten komen. De tags kan je laten "uitklappen" in subcategoriƫn.
Maar iets bijzonders met tags zie ik nog niet... maar misschien verwachtte ik iets bewegends a la Aquabrowser.
Net keek ik even naar http://www.flickr.com/map/
(explore photo's on a map) - en zocht op mijn vakantiebestemming (Maslenica) - maar die zit blijkbaar niet in de database - zal ik er van de zomer maar zelf aan gaan toevoegen:-)
dinsdag 14 april 2009
Ding #6 Flickr ontdekken
Voor eigen foto's heb ik een account:
http://www.flickr.com/photos/dirrksv/
dat ik aanmaakte voordat Yahoo Flickr overnam, want ik kan me niet herinneren dat ik ook een Yahoo-account moest hebben om op Flickr te kunnen. Dat is wel een nadeel van al die gratis diensten, soms moet je wel 2 accounts aanmaken en nogal wat privacy-gegevens weggeven voordat je ergens op kan.
Maar Flickr is wel de moeite waard. Vooral handig vind ik, na een zoekopdracht kan je het resultaat filteren op foto's die je mag hergebruiken met een creative commons licentie.
Hierboven een foto die ik maakte van een curieuze tak op de Hoge Veluwe, fietsend op de bekende witte fietsen, richting Krƶller-MĆ¼ller museum.
Voor onze mediatheek zie ik geen directe toepassingen, wel voor musea, bibliotheken en archieven die zelf digitaliseren en hun materiaal willen aanbieden via Flickr, bijvoorbeeld
The metropolitan art museum
http://www.flickr.com/photos/metmuseum
of
http://www.flickr.com/photos/powerhouse_museum/
donderdag 9 april 2009
Gadget toegevoegd
Na een tip van collega Mediafollower heb ik onderaan mijn blog een embedded videoplayer van de BBC toegevoegd. Via de knop "Indeling" kies je onderaan "gadgetstoevoegen" voor html/javascript en daar kan je code voor embedded player neerzetten, zoals je die vindt op deze BBC pagina of bij de NOS - onderaan deze pagina:
http://www.nos.nl/assets/service/nosnl_feeds.html
woensdag 8 april 2009
Ding # 5 : RSS vinden
Net zag ik in de dagelijke nieuwsbrief van ReadWriteWeb een bericht over Postrank - daarvan wordt gesteld: "delivers the best blog discovery engine!" - levert de beste blog ontdekkingsmachine.
Even uitproberen...
hmmm, nogal Amerikaans georiƫnteerd - Balkenende, Gordon Brown, Sarkozy - geven alle drie nul resultaten in Postrank - Obama daarentegen 27 feeds
Het aardige is dan wel dat je een ranking krijgt - maar waar die op gebaseerd is?
dinsdag 7 april 2009
Ding #5 : RSS feeds over zoekmachines
Op http://www.netvibes.com/dick23dingenhu#Zoekmachines
heb ik een tab aangemaakt met RSS feeds van Searchenginewatch en Search Engine Journal.
Een zoektocht naar zoekmachines die specifieke RSS feeds geven leverde nog niet veel op, ik wil kijken of er nog iets anders is dat Google blog search.
http://www.search4rss.com/?q=library&e=Blogs
Ziet er interessant uit
Blogpulse heeft de interessante optie dat je via het knopje "track this" bepaalde trends kan zien, in een grafiekje tegen de tijd:
http://www.blogpulse.com/search?query=mediatheek&image22.x=0&image22.y=0
maandag 6 april 2009
Rol nieuwe media - gesprek in Breda
18 april is er in de openbare bibliotheek Breda een tweegesprek tussen Francisco van Jole en Connie Palmen, over WEB 2.0.
Dat lijkt me interessant - misschien kunnen we zoiets in Utrecht ook eens organiseren, een duogesprek tussen bijvoorbeeld afscheid nemend bibliothecaris van de UB Utrecht, Bas Savenije (wordt directeur Koninklijke Bibliotheek) en Rob Coers?
Voor degenen die op 18 april in de buurt van Breda zijn: hier de bron van het bericht:
http://www.informatieprofessional.nl/nieuws/7110-duogesprek-over-web-20-bij-bibliotheek-breda.html
woensdag 1 april 2009
ding 5# RSS feeds zoeken / vinden - via Lexis Nexis
Via Lexis nexis international zocht ik op RSS in de titel en feed ind e hele tekst, in de afgelopen maanden.
Hieronder enkele artikelen die ik later wil bekijken om te zien of er daadwerkelijk feedadressen in worden genoemd.
FOOD SAFETY AND INSPECTION SERVICE LAUNCHES RSS FEEDS, WEB 2.0 TOOLS TO ENHANCE FOOD SAFETY AWARENESS
DEEP WEB TECHNOLOGIES, INC.; Deep Web Technologies' Alerts Service Delivers Research to Scitopia.org Users Via Email and RSS Feeds
Universtiy of North Alabama now has RSS!
Tips for Efficient RSS Reading [RSS]
MappedUp Screensaver Visualizes RSS News on a World Map [Downloads]
Ben benieuwd wat de vangst is. Het is zoals Multatuli zei - de parelduiker vreest den modder niet:
http://www.dbnl.org/tekst/mult001idee07_01/mult001idee07_01_0005.htm
maandag 30 maart 2009
Ding #5 : RSS vinden
Via http://www.google.nl/blogsearch?hl=nl zoekend op journalism library
vond ik http://archieven.blogspot.com/
en daar staat helemaal onderaan een link naar de feed:
http://archieven.blogspot.com/feeds/posts/default
Dat vind ik wel raar, dat er niet een soort gebruikelijke plek is 'gegroeid' waar je RSS feeds verwacht.
morgen verder met http://www.technorati.com/
zoekend op bibliotheek kom ik uit bij: http://feeds2.feedburner.com/blogspot/UTCi
een feed van een collega die zich al eerder met 23dingen bezighield.
Via de nieuwsbrief van Informatieprofessional zag ik dat ze een nieuwe website hebben, met meer Web 2.0. Inderdaad - goed zichtbaar RSS met het bekende icoontje. Maar het verwijst niet naar een eigenlijke feed maar naar een html pagina met daarop feeds, zoals
http://www.informatieprofessional.nl/rss/nieuws.rss
als ik die dan in Netvibes wil importeren krijg ik een foutmelding... Morgen nog maar eens proberen.
donderdag 26 maart 2009
Ding #4 - RSS reader
Op http://www.netvibes.com/ maakte ik een pagina aan speciaal voor 23 dingen. Als je inlogt zie je eerst je privepagina, met de mogelijkheid om er ook een openbare versie van te maken.
Die staat op
http://www.netvibes.com/dick23dingenhu
RSS zou handig zijn om vanuit de catalogus direct automatisch berichtjes naar aanwinstenlijsten te laten sturen. En omgekeerd, om automatisch kaftplaatjes van elders te integreren in onze catalogus.
woensdag 25 maart 2009
Ding #3 Weblog aangemeld + Rol van RSS
Op het aanmeldformulier heb ik mijn weblog aangemeld, nu zou ik dus terugvindbaar moeten zijn voor de rest van de collega's.
Een Canadese student legt de voordelen uit van RSS voor de journalistiek:
- automatically makes distribution world-wide
- cost-efficient
- "turns your computer into a voracious media hub" (Lasica 2003)
Er zijn natuurlijk ook nadelen, zoals het feit dat nog niemand echt een goed model heeft bedacht om er geld mee te verdienen.
Belangrijk is de snelheid, en een voud in gebruik. RSS is een vorm van XML, dat staat voor eXtended Mark-up Language, dat je kjan zien als een opvolger, off logische voortzetting van HTML.
Ding #2: RSS feeds rechts toegevoegd
Vanochtend heb ik via "Indeling" en "Pagina-elementen" 2 RSS feeds toegevoegd. Eentje van de Nedbiblijst (waar ik weer de onvermijdelijke Laval Hunsucker zag langskomen, de reden waarom ik me vorig jaar van die lijst heb uitgeschreven), en een Feed via Google News op het zoekwoord Twitter.
Ook experimenteerde ik met een videostream van Youtube filmpjes op een bepaald trefwoord, in het rechter menu op de weblog maar dat werkte niet goed, tenminste de video's haperden, dus maar weer weggehaald. Wat leuk zou zijn is een RSS feed met zichzelf verversende plaatjes. Bij Harold zag ik net in zijn Wordpress blog rechts Flickrfoto's
Ziet er mooi uit! Beetje abstract, kleuren maken vrolijk.
Blogger kende ik al een beetje vanwege mijn natuurgeluidenblogje waar ik 2x per jaar iets opzet,
http://nature-sounds.blogspot.com/
Wordpress lijkt me ook een goed blogprogramma. Heb er wel eens mee ge-experimenteerd en alles is redelijk intuitief te vinden. Het meest ervaring heb ik met de Myspace blogs. Ook daar weinig gekkigheden, de meeste van dit soort toepassingen gaan toch steeds meer op elkaar lijken.
dinsdag 24 maart 2009
Eerste 23dingen bericht
Buiten schijnt de zon, binnen zitten Ilka, Harold, Gerard en Dick de eerste stappen te zetten voor de 23dingen cursus van de Hogeschool Utrecht.
Gmailacccount aanmaken was een makkie - en een weblog bij Blogger viel ook mee. De truuk is een titel bedenken die nog niet is gebruikt.
Ben benieuwd hoe het onze collega's bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vergaat, die zijn nu ook bezig met 23 dingen.
Vanochtend heeft Rob Coers Twitter toegevoegd aan de lijst met onderwerpen. Da's mooi, want bij de FCJ zijn we al een week of wat aan het twitteren:
Abonneren op:
Posts (Atom)