
vrijdag 26 juni 2009
Ding #20 - Muziek

woensdag 17 juni 2009
Ding #19 - Sociale netwerken en wat erin te doen
Kijkend naar sociale netwerken - en dan de enorme hoeveelheden digitale varianten die er zijn - dan denk ik dat je bij de uitspraak: "je deelt het met je vrienden!"
de termen delen en vrienden wat moet relativeren. Het zij natuurlijk niet echte vrienden, en delen in de zin van "zich iemands lot aantrekken" (synoniemenwoordenboek Van Dale) vindt natuurlijk primair plaats in de echte wereld, of met mensen die je in eerste instantie ind e echte wereld hebt leren kenne.
LinkedIn, FaceBook, MySpace en Hyves zijn denk ik wel blijvers - gezien ook hun omvang en bekendheid bij steeds nieuwe generaties gebruikers.
Maar heel veel sites die op Frankwatching werden genoemd, zien er niet meer actief uit, bijvoorbeeld
http://friendzy.com/ - laatste post april 2008 - iets over Personal Finance..
of
http://www.ordergenerator.com/index.htm
die nu KudosWork heet - laatste nieuws dateert uit 2004.
of http://www.wisdombuilder.com/
waar je 250 visitekaartjes voor 6 dollar kan krijgen,...
Hopende op wat relevantere en actuelere informatie keek ik nog bij Volkskrant Banen dossier Social Network - maar daar wordt je doorgesluisd naar een onduidelijke pagina waar mijn oog viel op een tagcloud waatin de woorden Hawaii Windsurfen het vetst stonden... Ik zou zelf dan toch maar een boek aanraden, zoals het net verschenen in eigen beheer uitgegeven: "Hoe LinkedIn nu echt te gebruiken" door John Vermeiren. ISBN 978-90-811 8860-9
Hierin praktischte handleiding hoe accounts op te schonen, samen te voegen, zoakacties uitvoeren en bewaren etc.
Hyves, Myspace ken ik redelijk goed dus ik probeerde Facebook met de 23dingen inlog - maar die is offline. LinkedIn ken ik een beetje maar niet zo goed, dus ik logde daar in en deed een vriendverzoek... nu maar afwachten.
vrijdag 12 juni 2009
Ding #18 Librarything
De Universiteit Utrecht heeft vorig jaar Librarything aan zijn catalogus toegevoegd - dat wil zeggen dat ze een automatische link hebben gemaakt om door te klikken, dus ze hoefden niks handmatig toe te voegen (begreep ik uit de berichten).
Zelf heb ik om te kijken hoe het werkt hier twee boeken neergezet:
http://www.librarything.nl/catalog/dickv.
Het Dashboard is wat druk en ik zie niet snel een knop om aan te geven dat ik ook aan externen mijn Librarything wil laten zien... dus hopenlijk werkt het, laat het me weten.
In ieder geval - het is een groots gebeuren natuurlijk - 30 miljoen boeken gecatalogiseerd, van trefwoorden en commentaar voorzien door ruim een half miljoen geregistreerde gebruikers (bron: Richard Newman in Australian Journal of Communication • Vol 35 (3) 2008).
Hoewel ik al een tijdje een Librarything account heb, kreeg ik niet eerder een bericht dat iemand mij wil volgen of anderzins contact wil leggen. Dat is bij Twitter, Hyves, Youtube en Myspace wel anders (in mijn geval dan). Juist reacties van anderen zorgen dat je doorgaat met toevoegen van berichten en zelf weer contacten zoeken. Misschien heb ik ergens in het Dashboard van Librarythink iets niet goed ingesteld waardoor ik voor derden onzichtbaar blijf...
ik zal wat menuutjes openen en vinkjes zetten, wie weet wat er gebeurd.
Maar eerst weekend, de zon schijnt!
Ding #17 - wat is nou typisch Web 2.0





dinsdag 9 juni 2009
Ding # 16 - Youtube - Video sharing
Op Wikipedia las ik het artikel over Youtube, waarin me de opmerking over Hashcodes voor digitale vingerafdrukken opviel (nog eens uitzoeken wat dat is), en bij Edin Mijnsbergen las ik het stukje van Monty Python - hoe ze de illegale uploads zat waren en hun eigen youtube kanaal zijn begonnen, met als motto - if you can't beat them, join them. Hoewel, Monty zal er niet armer van worden
Bij Frankwatching bekeek ik de alternatieven voor youtube en zocht in elk op "library".
Hier mijn bevindingen.
Clipshack - 11
Vimeo (mooie openingspagina met boeiende content ter introductie) - 379
Bliptv - heeft wel wat relevante resultaten zien maar laat geen aantallen zien.
Ourmedia - zelfde als BlipTV maar dan minder relevante resultaten.
Vimeo lijkt me wel wat. Daarnaast kan ik - voor Creative Commons materiaal The internet archive aanraden, en voor Avant Garde films http://www.ubu.com/film/.
Zelf heb ik met plezier privé wat youtube filmpjes geplaatst, in elkaar gezet met foto's en simpele video en eigen soundtracks. De groostet hit is een clip gewijd aan Winnetou & Old Shatterhand, en de verfilmingen daarvan die werden opgenomen in Kroatië.
Voor de FCJ mediatheek maakte ik ook een simpele slideshow, die wel wat kijkers trok. Maar ik denk dat het voor ons als mediatheek toch wat professioneler is om ons materiaal streaming op Surfmedia te zetten.
Een favoriet van bibliothecarissenw as Miss Dewey - nu niet meer online maar nog wel op Youtube. Hier een journalsitiek verslag door NBC:
maandag 8 juni 2009
Ding # 15 - Podcasts

woensdag 3 juni 2009
Ding # 14 - vervolg - Aladin + Google talk badge
Bij Aladin was net niemand aanwezig maar ik het morgen zeker proberen. Misschien weten ze iets over reserveren en aanvragen binnen VUBIS.
En het is me glukt om de code voro de Google Talk Badge toe te voegen aan mijn blog...
ben benieuwd wanneer ik echt ga chatten.
http://www.google.com/talk/service/badge/New
Ding # 14 - Instant messaging / Chatten

dinsdag 2 juni 2009
Ding #13 - Online kantoortoepssingen
Bekeek de handleiding van Jan Hoving en de blog van Google Docs.
Daarna wilde ik naar https://docs.google.com/ maar kreeg een foutmelding van Google Docs dat mijn browser (Mozilla) niet werd ondersteund. Hmmm... dan maar Internet Explorer, maar onder protest.
Na inlog zie ik al enkele docmenten die eerder met me gedeeld zijn. Om te teste hoe het werkt heb ik een posterontwerp voor promotie Databanken Thuis ge-upload:
https://docs.google.com/Edit?docid=dfdjsdh5_0g75dhbfv.
Ook Explorer werkt niet helemaal soepel met Google Docs: ik moest twee keer pop-ups toestaan. Gek genoeg zag ik alleen de optie: "temporarily allow" - en niet de gebruikelijke "always allow pop-ups from this site". Misschien wil Google dat we allemaal Google Chrome gaan gebruiken, en wil Microsoft dat we ons ding met hun kantoortoepassingen gaan doen.
Zelf zou ik eerder kiezen voor open source en dus Open Office.
In ieder geval is het me gelukt om wat zelfgeschoten foto's van de Botanische tuin toe te voegen aan een document dat Anke al eerder online zette:
https://docs.google.com/ViewDoc?docid=dznttnh_1fd3fppdw
Zeker nuttig. De vraag is natuurlijk - wat gaat Google over een paar jaar doen met al onze content die we daar neerzetten?
Abonneren op:
Posts (Atom)